Projecte de dansa integradora
Assaig d’un discurs imaginat
Primera mostra pública del projecte de dansa integradora “El Mur”
La idea del projecte neix quan Carolina (una de les gestores del projecte) comença a treballar sobre els conceptes d’empatia i ceguesa emocional, es va qüestionar sobre la necessitat de veure per conèixer. I si no veiés? Com puc saber que una cosa que ahir hi havia avui encara està? Necessito veure l’altre per saber com pot sentir? Com pot veure’s modificada la relació entre el meu cos i el cos dels altres si jo no veig?
En un segon moment arriba la idea com apropar la dansa a les persones invidents? Al costat de la ballarina i dansaterapeuta Silvia Elgarrista es van proposar formar un grup de dansa contemporània que integri en un mateix projecte a persones amb discapacitat visual i persones que veuen. Aquest treball es coneix com a dansa integradora o dansa integrada, en anglès Dance Ability.
El projecte El Mur compta amb el suport de l’Obra Social “la Caixa”, l’Associació Discapacitat Visual Catalunya, el Centre Cívic Vil.la Florida i l’Associació Dansalut.
Dins dels participants en aquest projecte, hi ha el nostre soci Pere Valera, que ens lliura el seu testimoni sobre l’experiència viscuda:
“Va ser una tarda de dimarts quan una persona em va informar d’un projecte que es posaria en marxa, alguna cosa així com de dansa, però que fos un divendres i allà tindria tota la informació. Va arribar aquell dia i em vaig trobar amb un grup de persones en el mateix panorama que jo: afrontar un projecte desconegut però alhora engrescador. Es tractava de ballar, una mena de Dansa Lliure. Realment el projecte porta el nom de Dansa integradora i ja ho crec que ho va ser!!: el nostre grup és integrat per persones amb discapacitat visual i sense.
Durant els primers divendres començàvem a tenir confiança en nosaltres mateixos, anaven sortint les nostres pròpies propostes, això si amb el suport i l’ensenyament de les nostres magnífiques professores, sense elles res d’això hagués estat possible. No es tracta de col·locar la tècnica al màxim exponent: es tracta de posar la tècnica al servei de les nostres necessitats. Ens van proposar fer una presentació al Centre Cívic Vil·la Florida i assagem moltes hores en aquell lloc. Els nervis eren evidents, es tractava de ballar 8 minuts el nostre projecte anomenat: EL MUR.
El gaudim tots amb molta intensitat, se’ns va fer curt, va ser molt emocionant les felicitacions rebudes pel públic que ens va acompanyar. Ballar posant-li l’amaniment de cadascú, és veritablement màgic!
Gràcies a tot el grup per aquest bon rotllo, vosaltres ja ho sabeu!
Gràcies a les nostres 2 professores: estem aprenent molt i tot això amb el vostre particular afecte.
Gràcies a tots aquells que van anar a la nostra presentació i emprar unes hores d’un dijous de molta feina, quan el més còmode és quedar-se a casa esperant un nou dia.Pere Valera”