DIA INTERNACIONAL DE LA VISIÓ “VOLEM VEURE”

Amb motiu del Dia Internacional de la Visió i la Ceguesa Evitable celebrat el 14 d’octubre, l´Associació Discapacitat Visual Catalunya B1+B2+B3 ha realitzat una “Bastonada” sota el lema “Volem veure”. Prop d’un centenar de persones hem recorregut els carrers del centre de la ciutat des de Portal de l’Àngel fins a la Plaça Sant Jaume en una passejada reivindicativa en favor investigació científica i la cooperació amb el Tercer Món.

Aquesta “bastonada” ha cridat l’atenció de la població i ens ha fet visibles davant la sorpresa i curiositat del vianants, ja que anàvem amb bastons de cec, ulleres de sol, gossos pigall i una gran pancarta a l´inici de la marxa. Al final hem arribat a la Plaça Sant Jaume on, per cloure l’acte, la nostra vicepresidenta, Paquita García, ha llegit en braille un manifest de recolzament al Dia internacional de la Visió en la prevenció de la ceguesa i a la iniciativa mundial «Visió 2020: el dret a veure».

Amb aquest acte hem aconseguit el nostre objectiu, ja que hem contribuït al Dia Internacional de la Visió i hem cridat l´atenció de la ciutadania respecte als problemes que pateixem les persones amb discapacitat visual a Catalunya i a d’altres països del Món.

Més informació del sobre Dia Internacional de la visió:

El Dia Mundial de la Visió se celebra el segon dijous del mes d’octubre i té la finalitat de centrar l’atenció en la ceguesa evitable, la discapacitat visual i la rehabilitació dels discapacitats visuals. El Dia Mundial de la Visió és celebrat a tot el món per totes les parts interessades en la prevenció de la discapacitat visual o la recuperació de la vista. Així mateix, és l’activitat de promoció més important per impulsar la prevenció de la ceguesa i la iniciativa mundial «Visió 2020: el dret a veure», creada per l’OMS i l’Organisme Internacional de Prevenció de la Ceguesa.

Cada cinc segons es produeix un cas de ceguesa en persones adultes i cada minut un en la població infantil. Cada any es detecta d’ 1 a 2 milions de nous casos de ceguesa. A prop de 45 milions de persones en el món pateixen ceguesa i 135 milions baixa visió, el que suposa que gairebé 180 milions de persones experimenten una pèrdua visual greu. El 90% d’ aquestes persones viuen a les zones més pobres del planeta o en vies de desenvolupament. Si no es porten a terme les intervencions oportunes, i de mantenir-se les actuals estimacions sobre el creixement de la població mundial i de l’ expectativa de vida, el nombre de persones amb ceguesa total s’estima que podria arribar als 75 milions l’any 2020. Això no obstant, el 80% de les cegueses poden ser evitades o tractades. A més, els tractaments disponibles per a la seva prevenció o cura es troben entre els més eficaços i efectius en l’ àmbit de la salut. Per tal motiu, als països en desenvolupament des del 1950 s’ha donat una estreta col•laboració entre l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i diferents entitats no governamentals, com la Unió Mundial de Cecs, amb dos objectius fonamentals: Eradicar les causes evitables de ceguesa i potenciar programes bàsics de mobilitat, vida diària i alfabetització en braille.El 1999 es fa realitat una iniciativa global, denominada “VISION 2020: THE RIGHT TO SIGHT”, l’objectiu de la qual és eliminar per a l’any 2020 la ceguesa evitable. A l’adreça: www.v2020.org/html/sight.html, es pot obtenir més informació sobre aquest projecte.