Invents per al benestar
- El Cetemmsa desenvolupa projectes europeus per millorar la qualitat de vida de les persones grans
- Treballa en unes vambes amb GPS per a ciutadans invidents
Notícia extreta d’El Periódico (https://elperiodico.cat/ca/noticias/economia/inventos-para-bienestar-1423783)
Les estimacions demogràfiques de la Unió Europea sostenen que el 2050 el nombre de persones de més de 65 anys haurà crescut un 70% i el de 80 anys, un 170%. Les dades, per si soles, justifiquen una inversió de 600 milions d’euros per al programa Ambient Assisted Living (AAL), d’investigació i desenvolupament de productes que millorin la qualitat de vida de les persones grans, el nou repte dels sistemes socials europeus. Un exponent de la investigació tecnològica basada en dispositius intel·ligents es troba a Mataró, al Centre Tecnològic Empresarial de Mataró i el Maresme (Cetemmsa), on estan exposats alguns dels prototips de l’AAL amb altres en procés de comercialització.
L’espai recrea una habitació en què es mostra la integració de les últimes tecnologies per dotar els objectes domèstics habituals amb un valor afegit. D’entrada, criden l’atenció les pantalles tàctils com les dels habitatges domotitzades, que monitoren els diferents productes.
«Intentem canviar el paradigma de la sanitat europea» resumeix Marc Torrent, responsable del laboratori de desenvolupament, «desenvolupant tecnologies d’ajuda a les persones». D’aquesta manera no és estrany que a l’espai AAL un simple matalàs sigui a més a més una matriu de 1.500 sensors de pressió que monitoren el pes i les deficiències posturals de l’usuari. «Si un punt de pressió és excessiu», detalla Torrent, el sistema llança un avís que, fins i tot a distància, permet corregir la postura, i d’aquesta manera, per exemple, s’eviten llagues i ferides per excés d’immobilització.
La farmaciola domèstica monitora tots els medicaments «utilitzant tecnologia sense fil». Cada medicina incorpora una etiqueta intel·ligent. Una lectura contínua del producte permet advertir «un possible oblit en la consumició», ja que el sistema alerta que l’envàs no s’ha mogut del lloc. En el mateix sentit, l’ampolla de la tauleta de nit funciona com a dosificador de medicines ja que un transmissor de radiofreqüència monitora al moment la quantitat de líquid que queda.
Però a Cetemmsa les aplica-cions intel·ligents no es limiten a l’AAL, sinó que també s’incorporen al dia a dia de persones amb deficiències extremes. Un exemple, que encara està en procés de comercialització, són les vambes per a invidents que funcionen mitjançant un sistema GPS. Una vegada programat el destí, la persona cega rep vibracions a les plantes dels peus que li indiquen per on ha de girar.